Trabzon Kanser Cerrahisi


Pankreas Kanseri Cerrahisi(Whipple Cerrahisi)

Pankreas kanseri nedir, hangi belirtilerle kendini gösterir?

Pankreas kanseri, pankreastaki kanalları oluşturan hücrelerden kaynaklı, agresif bir kanser türüdür. Belirtileri, tümörün pankreas içerisindeki yerine göre farklılık gösterebilir. Hastaların büyük bir kısmında tümör, pankreasın baş kısmında görülür ve sarılık, kaşıntı, hazımsızlık, kilo kaybı ve ağrı gibi şikayetlerle ortaya çıkar. Buradaki kilo kaybı aynı zamanda kanserin oniki parmak bağırsağına yaptığı baskıdan da kaynaklanabilir. Ağrı ise adeta bir kemer şeklinde, karın bölgesinin üst kısmından sırta doğru ilerler. Ancak bu noktada şunun altını çizmek gerekir; bilhassa erken evrelerde, ağrısız bir sarılık gelişirse, öncelikle bunun pankreasta bir kanser olduğu düşünülür. Çünkü sarılığa ağrı eşlik ettiğinde bunun nedeni çoğunlukla safra kesesindeki taşlardır.

Pankreas kanserinde uygulanan ameliyatlar

Pankreasın gövdesindeki ve kuyruğundaki tümörler veya kistler için, pankreasın sol tarafını (gövde ve kuyruk) çıkarmak için yapılan cerrahiye “distal pankreatektomi” denir. Bu prosedür uygulanırken operasyonda dalak da alınabilmektedir.

Bazı pankreas tümörlerinde pankreasın tamamını çıkarmak gerekebilir. Buna “total pankreatektomi” denir. Pankreas olmadan insanlar yaşayabilir ancak ömür boyu insülin ve enzim replasmanına ihtiyaç olacaktır.

Pankreas tümörleri yakınından geçen hayati kan damarlarını da etkileyebilir. Tümörler yakındaki kan damarlarını içeriyorsa, multidispliner konsey (onkolog, radyolog, gastroenterolog, ve pankreas cerrahisinde uzmanlaşmış genel cerrah) tarafından hasta değerlendirilir, damar tutulum derecesine göre önce cerrahi daha sonra kemoterapi seçeneği gündeme getirilebilir. Direkt cerrahi ile tutulan damarın çıkarılması ve tekrar dikilmesi prosedürü de uygulanabilir. Yaygın damar tutulumu olan hastalar cerrahi için uygun değildir ve kemoterapi tedavisi planlanır.

Whipple ameliyatı nedir?

“Pankreatikoduodenektomi” olarak da bilinen Whipple ameliyatı, pankreasın başını, ince bağırsağın (duodenum) ilk kısmını, safra kesesini ve safra kanalını çıkarmak için yapılan kompleks bir operasyondur.

Genel cerrahinin en zor tekniklerinden olan “whipple ameliyatı” nasıl uygulanıyor?

Tümörün bulunduğu bölgeye göre cerrahi teknikler de farklılık gösterebiliyor. Örneğin tümörün pankreasın başında olduğu hastalarda, “whipple” tekniği kullanılıyor. Çok zor ve komplikasyonları yüksek olan bu teknikte, midenin son üçte biri, oniki parmak bağırsağı, pankreas başı, safra kanalı ve kesesi alınıyor. Ayrıca bu bölgelerdeki lenf nodlarının da alınması önemli. Son olarak ise pankreas kanalı, safra kanalı ve mide, tekrar ince bağırsakla birleştirilerek ameliyat tamamlanıyor. Op. Dr. Sekan TAYAR tarafından whipple ameliyatı yani pankreas kanseri ameliyatı Trabzon ilinde yapılmaktadır.

Whipple ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Pankreas kanseri

Pankreas kistleri

Pankreas tümörleri

Pankreatit

Ampulla kanseri

Safra kanalı kanseri

Nöroendokrin tümörler

Onikiparmak(Duodonum) Kanseri

Pankreas veya ince bağırsak travması

Pankreas, duodenum veya safra kanallarını içeren diğer tümörler veya bozukluklar.

 

**Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

Trabzon pankreas kanseri cerrahisi

Trabzon pankreas kanseri doktoru