Trabzon Kanser Cerrahisi


Safra Kesesi Hastalıkları ve Cerrahisi

Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Safra kesesi ameliyatı, tıpta kolesistektomi olarak da adlandırılan ve temel olarak safra kesesinin alınmasını içeren bir cerrahi operasyondur. Safra kesesi ameliyatı, semptomların ciddiyetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre acil veya planlı bir şekilde gerçekleşebilir. Ameliyat gerektiği halde yapılmaz ise bu durum, daha da kötüleşerek yaşamı tehdit eden boyuta gelebilir. Ameliyat genellikle, laparoskopik türde yapılır.

 

LAPAROSKOPİK SAFRA KESESİ AMELİYATI

Laparoskopik ameliyat şekli, safra kesesi ameliyatında başvurulan en yaygın yöntemdir. Bu yöntemde karna 2-3 cm genişliğinde belirli bölgelerden kesiler açılır. Ameliyatı yapan cerrah, safra kesesine ulaşmak için CO₂ (karbondioksit gazı) gazı kullanarak karnı şişirir. Kesilerden birine, ucunda ışık ve kamera bulunan bir alet sokar ve böylece karnın içi monitörden izlenir. Diğer kesiden ise cerrahi aletler sokularak safra kesesi alınır. Tüm işlem ortalama 1 saat içinde tamamlanır. Laparoskopik ameliyatta daha küçük kesi alanı olduğu için hastaların ortalama olarak 2 hafta gibi kısa bir sürede iyileşmesi ve ameliyat izlerinin daha kısa sürede geçmesi mümkün olur.

Safra Kesesi Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Safra kesesi ameliyatı, safra kesesi taşı ve çamur nedeni ile tekrar eden şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, ateş ve kusma durumları, kola ve sırta vuran ağrı ile iyileşmeyen iltihap gibi kesenin de büzüşmesine neden olan durumlarda yapılmaktadır. Bunların yanında safra kesesi ameliyatı gerektirecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Safra taşları

Safra taşları, safra kesesinde oluşan kalsiyum tuzları ve kolesterolün sert kristal kitleler haline gelmesiyle oluşur. Taşların boyutları ortalama 3 mm olabilmektedir. Safra taşları, sırt ağrısı, karnın üst bölgesinde ağrı, bulantı, kusma, sindirim sorunları ve ishal gibi belirtilerle görülür. Safra kesesi ameliyatı ile taşlar alınır ya da safra kesesinin tamamı vücuttan çıkarılır.

Tümör

Safra kesesinden bulunan safra sıvısının akmasına engel olan tümörlerin olması durumunda safra kesesi ameliyatı yapılabilir. Bu tümörler safra kesesinde safranın birikmesine neden olarak sağlığı tehdit eder.

Safra kesesi iltihabı (Kolesistit)

Safra kesesinin kızarması ve şişmesi ile ortaya çıkan safra kesesi iltihabı safrasının kesede birikmesinden dolayı oluşur. Bu durum safra taşlarının safrayı boşaltan tüpü tıkadığında meydana gelir. Gerekli tetkiklerin yapılmasından sonra kişiye safra kesesi ameliyatı uygulanarak safra kesesi alınabilir.

Hastalıklar ve enfeksiyon

Safra kesesine zarar veren bazı hastalıklarda, viral enfeksiyon ya da AIDS durumlarında safra kesesi ameliyatı uygulanarak, kese alınabilir.

 

Trabzon ilinde Op. Dr. Serkan TAYAR tarafından safra kesesi ameliyatı yapılmaktadır.

Trabzon safra kesesi ameliyatı

Trabzon safra kesesi hastalıkları doktoru